2021年十月自学考试《英语一》模拟训练

简答卷

2021年十月自学考试《英语一》模拟训练(二)

Part I Writing (30 minutes)

Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to write a short essay on the following topic. You should write at least 120 words but no more than 180 words.

题目一:Suppose a foreign friend of yours is coming to visit your campus, what is the most interesting place you would like to take him/her to see and why?

假设你的一位外国朋友来参观你的校园,你最感兴趣的地方想带他/她去看?为何?

题目二:Suppose a foreign friend of yours is coming to visit your hometown, what is the most interesting place you would like to take him/her to see and why?

假设你的一位外国朋友来参观你的家乡,你最感兴趣的地方想带他/她去看?为何?

题目三:Suppose a foreign friend of yours is coming to visit China, what is the most interesting place you would like to take him/her to see and why?

假设你的一位外国朋友来参观中国,你最感兴趣的地方想带他/她去看?为何?

Part III Reading Comprehension (40 minutes)

Section A

Directions: In this section, there is a passage with ten blanks. You are required to select one word for each blank from a list of choices given in a word bank following the passage. Read the passage through carefully before making your choices. Each choice in the bank is identified by a letter. Please mark the corresponding letter on Answer Sheet 2 with a single line through the centre. You may not use any of the words in the bank more than once.

Questions 36 to 45 are based on the following passage.

Global warming is a trend toward warmer conditions around the world. Part of the warming is natural; we have experienced a 20,000-year-long warming as the last ice age ended and the ice__36___away,However , we have already reached temperatures that are in __37__with other minimum-ice periods, so continued warming is likely not natural. We are __38__to a predicted worldwide in increase in temperatures__39__betweem 1℃ and 6℃ over the next 100 years. The warming will be more__40__in some areas, less in other, and some places may even cool off. Likewise, the __41__of this warming will be very different depending on where you are-coastal areas must worry about rising sea levels, while Siberia and northern Canada may become more habitable(宜居的)and __42__for humans than these areas are now.

The fact remains, however, that it will likely get warmer, on __43__, everywhere. Scientists are in general agreement that the warmer conditions we have been experiencing are at least in part the result of a human-induced global warming trend. Some scientists___44__that the changes we are seeing fall within the range of random(无规律的)variation-some years are cold, others warm, and we have just had an unremarkable string of warm years__45___–but that is becoming an increasingly rare interpretation in the face of continued and increasing warm conditions.

A) appealing I) melted

B) average J) persist

C) contributing K) ranging

D) dramaticL) recently

E) frequentlyM) resolved

F) impactN) sensible

G) line O) shock

H) maintain

Section B

Directions: In this section, you are going to read a passage with ten statements attached to it. Each statement contains information given in one of the paragraphs Identify the paragraph from which the information is derived. You may choose a paragraph more than once. Each paragraph is marked with a letter. Answer the questions by marking the corresponding letter on Answer Sheet 2.

The End of the Book?

[A] Amazon, by far the largest bookseller in the country, reported on May 19 that it is now selling more books in its electronic Kindle format than in the old paper-and-ink format. That is remarkable, considering that the Kindle has only been around for four years. E-books now account for 14 percent of all book sales in the country and are increasing far faster than overall book sales. E-book sales are up 146 percent over last year, while hardback sales increased 6 percent and paperbacks decreased 8 percent.

[B] Does this spell the doom of the physical book? Certainly not immediately, and perhaps not at all. What it does mean is that the book business will go through a transformation in the next decade or so more profound than any it has seen since Gutenberg introduced printing from moveable type in the 1450s.

[C] Physical books will surely become much rarer in the marketplace. Mass market paperbacks, which have been declining for years anyway, will probably disappear, as will hardbacks for mysteries, thrillers, “romance fiction,” etc. Such books, which only rarely end up in permanent collections, either private or public, will probably only be available as e-books within a few years. Hardback and trade paperbacks for “serious” nonfiction and fiction will surely last longer. Perhaps it will become the mark of an author to reckon with that he or she is still published in hard copy.

[D] As for children’s books, who knows? Children’s books are like dog food in that the purchasers are not the consumers, so the market (and the marketing) is inherently strange.

[E] For clues to the book’s future, let’s look at some examples of technological change and see what happened to the old technology.

[F] One technology replaces another only because the new technology is better, cheaper, or both. The greater the difference, the sooner and more thoroughly the new technology replaces the old. Printing with moveable type on paper dramatically reduced the cosplayt of producing a book compared with the old-fashioned ones handwritten on vellum, which comes from sheepskin. A Bible—to be sure, a long book—required vellum made from 300 sheepskins and countless man-hours of labor. Before printing arrived, a Bible cosplayt more than a middle-class house. There were perhaps 50,000 books in all of Europe in 1450. By 1500 there were 10 million.

[G] But while printing quickly caused the hand written book to die out, handwriting lingered on (继续存在) well into the 16th century. Very special books are still occasionally produced on vellum, but they are one-of-a-kind show pieces.

[H]Sometimes a new technology doesn’t drive the old one out, but only parts of it while forcing the rest to evolve. The movies were widely predicted to drive live theater out of the marketplace, but they didn’t, because theater turned out to have qualities movies could not reproduce. Equally, TV was supposed to replace movies but, again, did not.

[I] Movies did, however, fatally impact some parts of live theater. And while TV didn’t kill movies, it did kill second-rate pictures, shorts, and cartoons.

[J] Nor did TV kill radio. Comedy and drama shows (“Jack Benny,” “Amos and Andy,” “The Shadow”) all migrated to television. But because you can’t drive a car and watch television at the same time, rush hour became radio’s prime, while music, talk, and news radio greatly enlarged their audiences. Radio is today a very different business than in the late 1940s and a much larger one.

[K] Sometimes old technology lingers for centuries because of its symbolic power. Mounted cavalry (骑兵) replaced the chariot (二轮战车) on the battlefield around 1000 BC. But chariots maintained their place in parades and triumphs right up until the end of the Roman Empire 1,500 years later. The sword hasn’t had a military function for a hundred years, but is still part of an officer’s full-dress uniform, precisely because a sword always symbolized “an officer and a gentleman.”

[L] Sometimes new technology is a little cranky (不稳定的) at first. Television repairman was a common occupation in the 1950s, for instance. And so the old technology remains as a backup. Steamships captured the North Atlantic passenger business from sail in the 1840s because of its much greater speed. But steamships didn’t lose their sails until the 1880s, because early marine engines had a nasty habit of breaking down. Until ships became large enough (and engines small enough) to mount two engines side by side, they needed to keep sails. (The high cosplayt of steam and the lesser need for speed kept the majority of the world’s ocean freight moving by sail until the early years of the 20th century.)

[M] Then there is the fireplace. Central heating was present in every upper-and middle-class home by the second half of the 19th century. But functioning fireplaces remain to this day a powerful selling point in a house or apartment. I suspect the reason is a deep-rooted love of the fire. Fire was one of the earliest major technological advances for humankind, providing heat, protection, and cooked food (which is much easier to cat and digest). Human control of fire goes back far enough (over a million years) that evolution could have produced a genetic leaning towards fire as a central aspect of human life.

[N] Books—especially books the average person could afford—haven’t been around long enough to produce evolutionary change in humans. But they have a powerful hold on many people nonetheless, a hold extending far beyond their literary content. At their best, they are works of art and there is a tactile(触觉的)pleasure in books necessarily lost in e-book versions. The ability to quickly thumb through pages is also lost. And a room with books in it induces, at least in some, a feeling not dissimilar to that of a fire in the fireplace on a cold winter’s night.

[O] For these reasons I think physical books will have a longer existence as a commercial product than some currently predict. Like swords, books have symbolic power. Like fireplaces, they induce a sense of comfort and warmth. And, perhaps, similar to sails, they make a useful back-up for when the lights go out.

46. Authors still published in printed versions will be considered important ones.

47. Some people are still in favor of printed books because of the sense of touch they can provide.

48. The radio business has changed greatly and now attracts more listeners.

49. Contrary to many people’s prediction of its death, the film industry survived.

50. Remarkable changes have taken place in the book business.

51. Old technology sometimes continues to exist because of its reliability.

52. The increase of e-book sales will force the book business to make changes not seen for centuries.

53. A new technology is unlikely to take the place of an old one without a clear advantage.

54. Paperbacks of popular literature are more likely to be replaced by e-books.

55. A house with a fireplace has a stronger appeal to buyers.

Section C

Directions: There are 2 passages in this section. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A), B), C) and D). You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on Answer Sheet 2 with a single line through the centre.

Passage One

Questions 56 to 60are based on the following passage.

The question of whether our government should promote science and technology or the liberal arts in higher education isn’t an either/or proposition(命题),although the current emphasis on preparing young Americans for STEM(science, technology, engineering, maths)-related fields can make it seem that way.

The latest congressional report acknowledges the critical importance of technical training, but also asserts that the study of the humanities (人文学科)and social sciences must remain central components of America’s educational system at all levels. Both are critical to producing citizens who can participate effectively in our democratic society, become innovative(革新的)leaders, and benefit from the spiritual enrichment that the reflection on the great ideas of mankind over time provides.

Parents and students who have invested heavily in higher education worry about graduates’ job prospects as technological advances and changes in domestic and global markets transform professions in ways that reduce wages and cut jobs. Under these circumstances, it’s natural to look for what may appear to be the most “practical” way out of the problem “Major in a subject designed to get you a job” seems the obvious answer to some, though this ignores the fact that many disciplines in the humanities characterized as “soft” often, in fact, lead to employment and success in the long run. Indeed, according to surveys, employers have expressed a preference for students who have received a broadly-based education that has taught them to write well, think critically, research creatively, and communicate easily.

Moreover, students should be prepared not just for their first job, but for their 4th and 5th jobs, as there’s little reason to doubt that people entering the workforce today will be called upon to play many different roles over the course of their careers. The ones who will do the best in this new environment will be those whose educations have prepared them to be flexible. The ability to draw upon every available tool and insight—picked up from science, arts, and technology—to solve the problems of the future, and take advantage of the opportunities that present themselves, will be helpful to them and the United States.

注意:此部分考试题目请在答卷卡2上作答。

56. What does the latest congressional report suggest?

A) STEM-related subjects help students find jobs in the information society.

B) The humanities and STEM subjects should be given equal importance.

C) The liberal arts in higher education help enrich students’ spiritual life.

D) Higher education should be adjusted to the practical needs of society.

57. What is the main concern of students when they choose a major?

A) Their interest in relevant subjects.

B) The academic value of the courses.

C) The quality of education to receive.

D) Their chances of getting a good job.

58. What does the author say about the so called soft subjects?

A) The benefit students in their future life.

B) They broaden students’ range of interests.

C) They improve students’ communication skills.

D) They are essential to students’ healthy growth.

59. What kind of job applicants do employers look for?

A) Those who have a strong sense of responsibility.

B) Those who are good at solving practical problems.

C) Those who are likely to become innovative leaders.

D) Those who have received a well-rounded education.

60. What advice does the author give to college students?

A) Seize opportunities to tap their potential.

B) Try to take a variety of practical courses.

C) Prepare themselves for different job options.

D) Adopt a flexible approach to solving problems.

Passage Two

Questions 61 to 65 are based on the following passage.

Energy independence. It has a nice ring to it. Doesn’t it? If you think so, you’re not alone, because energy independence has been the dream of American president for decades, and never more so than in the past few years, when the most recent oil price shock has been partly responsible for kicking off the great recession.

“Energy independence” and its rhetorical (修辞的) companion “energy security” are, however, slippery concepts that are rarely though through. What is it we want independence from, exactly?

Most people would probably say that they want to be independent from imported oil. But there are reasons that we buy all that old from elsewhere.

The first reason is that we need it to keep our economy running. Yes, there is a trickle(涓涓细流)of biofuel(生物燃料)available, and more may become available, but most biofuels cause economic waste and environmental destruction.

Second, Americans have basically decided that they don’t really want to produce all their own oil. They value the environmental quality they preserve over their oil imports from abroad. Vast areas of the United States are off-limits to oil exploration and production in the name of environmental protection. To what extent are Americans really willing to endure the environmental impacts of domestic energy production in order to cut back imports?

Third, there are benefits to trade. It allows for economic efficiency, and when we buy things from places that have lower production cosplayts than we do, we benefit. And although you don’t read about this much, the United States is also a large exporter of oil products, selling about 2 million barrels of petroleum products per day to about 90 countries.

There is no question that the United States imports a great deal of energy and, in fact, relies on that steady flow to maintain its economy. When that flow is interrupted, we feel the pain in short supplies and higher prices, At the same time, we derive massive economic benefits when we buy the most affordable energy on the world market and when we engage in energy trade around the world.

注意:此部分考试题目请在答卷卡2上作答。

61. What does the author say about energy independence for America?

A) It sounds very attractive.

B) It ensures national security.

C) It will bring oil prices down

D) It has long been everyone’s dream.

62. What does the author think of biofuels?

A) They keep America’s economy running healthily.

B) They prove to be a good alternative to petroleum.

C) They do not provide a sustainable energy supply.

D) They cause serious damage to the environment.

63. Why does America rely heavily on oil imports?

A) It wants to expand its storage of crude oil.

B) Its own oil reserves are quickly running out.

C) It wants to keep its own environment intact.

D) Its own oil production falls short of demand.

64. What does the author say about oil trade?

A) It proves profitable to both sides.

B) It improves economic efficiency.

C) It makes for economic prosperity.

D) It saves the cosplayt of oil exploration.

65. What is the author’s purpose in writing the passage?

A) To justify America’s dependence on oil imports.

B) To arouse Americans’ awareness of the energy crisis.

C) To stress the importance of energy conservation.

D) To explain the increase of international oil trade.

Part Ⅳ Translation (30 minutes)

Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to translate a passage from Chinese into English. You should write your answer on Answer Sheet 2.

翻译题目一:为了促进教育公平,中国已投入360亿元,用于改变农村区域教育设施和中强中西部区域农村义务教育(compulsory education)。这些资金用于改变教学设施、购买书籍,使16万多所中小学受益。资金还用于购置音乐和绘画器材。目前农村和山区的儿童可以与沿海城市的儿童一样上音乐和绘画课。一些为同意更好教育而转往城市上学的学生现在又回到了当地农村学校就读。

翻译题目二:中国应进一步进步核能,由于核电现在只占其总发电量的2%,该比率在所有核国家里居第30位,几乎是最低的。2011年三月日本核电站事故后,中国的核能开发停了下来,中止审批新的核电站,并拓展全国性的核安全检查。到2012年十月,审批才能又慎重的恢复。伴随技术和安全手段的 改进,发生核事故的可能性完全可以减少到最低限度。换句话说核能是可以安全开发和借助的。

翻译题目三:中国教育工作者早就认识到念书对于国家的要紧意义,有些教育工作者2003年就建议设立全民念书日。他们强调,大家应当读好书,特别是经典著作。通过阅读,大家能更好地懂得感恩、有责任心和与人合作,而教育的目的正是要培养这些基本素质,阅读对于中小学生非常重要,倘若他们没这个 关键时刻培养阅读的兴趣,将来要培养阅读的习惯就非常难了。

热点推荐:

自考网上报名有疑问、不了解怎么样选择主考院校及专业、自学考试当地政策不了解,点击立即考试报名咨询》》

推荐阅读:

四月各省成人自考查分时间及查看入口

2021年十月各省自考报名日期及报名网站

各省十月自考打印准考证时间及打印入口

点击查询答案【作文范本】If a foreign friend is coming to visit our campus, I would show him or her our school library and the dinning hall. There are several reasons to account for my recommendations. First of all, our university is famous for its unique library, which looks like a beautiful flower lotus . It is designed by Bei Lvming, a famous designer in the world, as a result of which there are a host of tourists who would like to take a photo in front of it almost everyday. In addition, it also possesses a large number of books, with many students reading in it everyday, thus in which I’m convinced that you can find the book you like too. Secondly, the dining hall in our school is a wonderful place too. Many delicious Chinese cuisines can be found there, such as noodles, dumplings. You can try cuisines from different places of China in the same dinning hall Based on the reasons above, I am sure that my foreign friend will enjoy his or her stay here, with me acting as his or her guider.选词填空36. I melted本空是谓语,需要动词,且空前并列成分谓语用的是过去式ended,因此需要过去式。备选的有melted融化和resolved决心,能与空前ice构成合理意思、且与空后away构成搭配的只有melted,表示“冰川融化”。37. G line本空空前是介词,因此需要名词性成分,且要分析与空后的with构成搭配。符合需要的只有linein line with,与一致。意思是大家已经接近“与其他最小冰川期时一致的温度”。38. C contributing前句用完成时表示已经达到的状况,本句we are描述的则是正在发生的过程,需要动词的ing形式,且要分析与空后的介词to构成搭配。备选的有appealing to呼吁、上诉、contributing to促成、造成,ranging后不直接与介词to构成搭配。意思适当的只有contributing,为“大家正促成世界范围内气温的升高”。39. K ranging本空引领的是temperature的后置定语,需要动词分词。备选的有appealing呼吁、上诉、ranging范围在和 resolved决心。空后的between 1 and 6 明显是范围区间,因此ranging合乎语义。range between/from A and B为常用搭配。40. D dramatic本空作为表语,且空前有more,提醒了本空需要形容词。备选的有appealing有吸引力的、dramatic戏剧性的、突发的和 sensible明智的。这里描述的是气候变化的成效,因此dramatic意思更适合,意为“某些地方的气候变化会愈加戏剧化”。后半句提到的有些 地方可能cool off变冷也是暗示气候变化的突发及剧烈。41. F impact空前的the暗示本空需要名词。备选的有average平均、impact影响和shock震撼。impact和shock都能用 于与warming构成搭配,但后面提到的different depending on where you are提醒了本空应当是一个较为宽泛的定义,故impact更适合,意为“气候变暖的影响因所在地不一样而不一样”。42. A appealing空前的and提醒了本空与and前的habitable宜居的同词性且义相近。因此本空需要形容词,备选的有appealing有吸引力 的和sensible明智的。意思上与habitable更能并列、描述本句所说的Siberia and northern Canada的影视appealing,表示“西伯利亚和加拿大北部可能会变得更宜居、更吸引人”。43. B average空前介词on提醒了本空需要名词性成分与之构成搭配。备选的有average平均和shock震撼。这里意思更适当的是average,且on average是固定搭配“平均地”。44. H maintain本空需要谓语,且前句所用为通常目前时,分析到本句主语为复数scientists,因此本空需要动词原形。备选的有maintain保持、 坚称、persist坚持和shock震撼。但persist为不及物动词,而本空后有宾语从句;shock意思不适合是且通常后面接人。因此只能选maintain。意为“有些科学家坚称”。45. L recently本空所在句不缺其它成分,本空需要副词。备选的又frequently频繁地和recently最近。空首要条件到科学家觉得气候变化无规律,有些年冷、有些年热some years are cold, others warm。本空所在的we have just had an unremarkable string of warm years应当是顺着科学家的看法而来,讲解大家目前所处的正好是偏热是那一年的期。因此本空用recently强调当下更佳。若选frequently表示 “大家频繁处在偏热是那一年的”,则与科学家所持的气温冷热无规律交替的看法不相符合。段落匹配46. Authors still published in printed versions will be considered important ones.答案:C详解:对应C段末句。printed versions纸质版本对应hard copy印刷版本,be considered important ones被觉得要紧对应become the markto reckon觉得是标志。47. Some people are still in favor of printed books because of the sense of touch they can provide.答案:N详解:对应N段第三句提到的tactile pleasure in books书本的触觉上的愉悦。48. The radio business has changed greatly and now attracts more listeners.答案:J详解:对应J段最后两句。changed greatly巨大改变对应a very different business相当不一样的行业,attracts more listeners吸引更多听众对应enlarged their audience扩大受众面。49. Contrary to many people’s prediction of its death, the film industry survived.答案:H详解:对应H段第二句。many people’s prediction对应widely predicted。50. Remarkable changes have taken place in the book business.答案:A详解:这是对A段所描述的电子书在近几年内大幅增长的现象的概括。51. Old technology sometimes continues to exist because of its reliability.答案:L详解:对应L段第三句。continues to exist继续存在对应remain维持,reliability靠谱对应backup支持、后盾。52. The increase of e-book sales will force the book business to make changes not seen for centuries.答案:B详解:对应B段第三句。make changes做出改变对应go through a transformation经历转变,not seen for centuries是对该句后部分时间表达的概括。53. A new technology is unlikely to take the place of an old one without a clear advantage.答案:F详解:对应F段第一句。a clear advantage明显优势岁对better, cheaper or both的概括。take the place of代替对应replace代替。54. Paperbacks of popular literature are more likely to be replaced by e-books.答案:C详解:完全对应C段第二句。55. A house with a fireplace has a stronger appeal to buyers.答案:M详解:对应M段第三句。has a stronger appeal to buyers对购买者有非常强吸引力对应a powerful selling point强劲卖点。仔细阅读Passage One详解:56.B本题是看法型细则题,问最近的一次国会报告提出了什么建议。依据题干定位词latest congressional report 定位到文章第二段第一句。Acknowledge意为“承认”,引出看法。前半句很简单,“最近的一次国会报告承认了技术练习的重要性”,后半句以 but进行语义转折,意为“但他们也觉得关于人文学科和社会科学的研究都需要在任何等级的美国教育系统中作为核心部分”。之后的both areas are critical to都是在描述这两门学科对塑造人才的积极影响,可以略读。详解:57.D题目问学生选择专业时主要关心什么。结合顺序原则可以大致定位到第三段,本段前两句话讲述了家长和学生们在为高等教育做出巨大资金投入之后所以担忧 的问题就是市场的变化可能会造成孩子们以后就业机会变少与工资减少。并且依据这个大背景提出了一个公认的解决的方法,也就是由题干中的major定位到 的本段第三句,“Major in a subject designed to get you a job”seems the obvious answer to some, 意思是“选择一个为给你找到工作而设计的专业是大多数人认同大答案”。详解:58.A问作者怎么样评价所谓的“软”学科。本题答案依旧源于于第三段,57题定位句的后半句,即though this ignores the fact that many disciplines in the humanities characterized as “soft” often, in fact, lead to employment and success in the long run.本句的disciplines与subjects都是“学科”的意思,所以这句话可以翻译成“尽管他们忽视一个事实,那就是人文学科中那些被描述 成“软”学科的,一般可以可以促成以后的就业和成功”。详解:59.D问老板想找什么种类的面试者。答案源于第三段最后一句话,employers have expressed a preference for students who received a broadly-based education that has taught them how to write well, think carefully, research creatively, and communicate easily. 这句话很直白地告诉大家老板所偏爱的职员是同意过broadly-based education的人,即“全方位教育”,所以与这句话有相同描述的选项即为正选。详解:60.D问作者给大学生提了什么建议。全文只有四段话,前三段都已经用于解决之前的四道题,所以最后一题自然而然地定位到最后一段。并且由第一句里的 students should可以看出这段话主如果在讨论有关的建议。因为没具体的定位词可以参考,所以通常状况下咱们需要迅速读完整段话再一一对应选项看有没符合的内容。本题选择D。答案源于于本段的最后两句话。意思是“能在这种环境下做到最好的肯定是那些已经让自己做好随时变通的筹备的人。”与最后作者还评 价“可以借助任何可用的工具——无论是来自己于什么学科,去解决问题,并且借助机会表现自己”的能力会产生非常大的帮忙。D选项就是对原文的总结和总 结,ABC是无中生有些干扰项。Passage Two详解:61、A 此题并不是主旨题,按顺序原则及题干信息定位首段。 “If you think so, you’re not alone”表明作者持有同样想法,答案往“so”前面找——“Energy independence. It has a nice ring to it, doesn’t it” have a nice ring to sth.表示“听起来很好,令人向往”的意思,选项A的attractive是其同义改写。即便不了解短语,依据nice可判断正态度,答案选A。详解:62、D 由题干信息biofuels定位在第四段落。定位句本身出现but强调:“but most biofuels are a Faustian bargain, causing economic waste and environmental destruction. ”but后面的强调才是作者对于biofuels的真正想法——causing economic waste and environmental destruction。选项中AB选项均为正态度,与原文不符直接排除。原文中C选项为干扰选项,“可持续的能源供给”,文章未提及。详解:63 、C 根据阅读出题的“顺序原则”直接看到下一段第五段。首句“Americans have basically decided that they don’t really want to produce all their own oil. ”美国人不想自己产油,是63题题干信息当中“America rely on heavily on oil imports”的同义改写。依据“金三句原则”定位到定位句的下一句“the American peopledecided that they value the environmental quality they preserve over their oil imports from abroad. ” 相比从海外进口石油,美国人更重视环境水平,由此判断,答案选C——“keep environment intact”。详解:64、A 依据定位词oil trade与顺序原则定位到文章最后一段。依据文章主旨和前文内容,或者是依据定位段信息可知“United States imports a great of energy”,让能源输出国有利可图,而同时“At the same time”,美国本身也有自己利益——“we derive massive economic benefitswhen we engage in energy trade around the world.”,答案选A——“It proves profitable to both sides”。详解:65、A 问作者写作意图,即问全文主旨。依据各段首句与串联五个题干信息可得知,文章主要讨论“America”的“energy independence”,就可以直接排除BCD选项了。为做题保险,还要进一步确认。由文章末端的结尾“At the same time, we derive massive economic benefitswhen we engage in energy trade around the world.” 可得知作者态度还是站在“oil imports”这一边的,由于可以得到“massive economic benefits”,所以作者还是在为“oil imports”而申辩的。答案选A。Part Translation 30 minutesDirections: For this part, you are allowed 30 minutes to translate a passage from Chinese into English. You should write your answer on Answer Sheet 2.翻译题目一:为了促进教育公平,中国已投入360亿元,用于改变农村区域教育设施和中强中西部区域农村义务教育compulsory education。这些资金用于改变教学设施、购买书籍,使16万多所中小学受益。资金还用于购置音乐和绘画器材。目前农村和山区的儿童可以与沿海城市的儿童一样上音乐和绘画课。一些为同意更好教育而转往城市上学的学生现在又回到了当地农村学校就读。注意:此部分考试题目请在答卷卡2上作答。考试知识点详解本次四级翻译需要大家总共翻译5句话,重点考查了下面这些要点。 为了促进in order to promote这里的“为了”除去用in order to是常想到的表达以外,for/for the purpose of。.均可灵活替换。此外,“促进”除去可以用promote,还可以用其它的近义词替换,比方说further/boost等。 360亿元:36 billion注意:数字的表达。假如写成360 billion or 36 billions都是错误的 改变教育设施和加大农村义务教育improve educational facilities and strengthen rural compulsory education 资金用于funds are used to这里应该注意“用于”暗含了被动包含的意义。要了解be used to do sth和be used to doing sth 与used to do sth。有哪些不同。 使16万多所中小学受益.benefiting more than 160,000 primary and secondary schools。这里可以用目前分词作随着状语,还可以用 to make .beneficial来表达。 为同意更好教育而转往城市上学的学生students who has transferred to city schools to receive a better education“为同意更好教育而转往城市上学”这个比较长的定语,可以处置成定语从句,同时还可以用分词短语作后置定语来表达,即students transferred to city schools to receive a better education。【翻译译文】:In order to promote equity in education, China has invested 36 billion yuan for the improvement of educational facilities in rural areas and strengthening of rural compulsory education Midwest. These funds were used to improve the teaching facilities, purchase of books, so that more than 160,000 primary and secondary income. Funds are also used to purchase music and painting equipment. Now children in rural and mountainous areas with children’s coastal cities like music and painting lessons. Some receive a better education for the city school students now transferred back to the local rural schools.翻译题目二:中国应进一步进步核能,由于核电现在只占其总发电量的2,该比率在所有核国家里居第30位,几乎是最低的。2011年三月日本核电站事故后,中国的核能开发停了下来,中止审批新的核电站,并拓展全国性的核安全检查。到2012年十月,审批才能又慎重的恢复。伴随技术和安全手段的 改进,发生核事故的可能性完全可以减少到最低限度。换句话说核能是可以安全开发和借助的。词语考试知识点:核能:nuclear power中国总发电量;the total amount of electricity produced in China占比率:take up居位rank No.. among..核电站:nuclear power station审批权:the examination and approval authority慎重地:with caution恢复:resume安全手段:safety measures语法考试知识点: 被动语态【翻译译文】China should further develop nuclear energy because nuclear power accounts for only 2 of its total generating capacity currently. Such proportion ranks the thirtieth in all the countries possessing nuclear power, which is almost the last.After Japan’s nuclear power accident in March 2011, nuclear power development in China was suspended, so was the approval of new nuclear power plants. Also, the national safety check for the nuclear power was carried out. IT was not until October 2012 that the approval was prudently resumed.With the improvement of technology and safety measures, there is little possibility for nuclear accidents to happen. In other words, there won’t be any trouble to develop and exploit the nuclear power.翻译题目三:中国教育工作者早就认识到念书对于国家的要紧意义,有些教育工作者2003年就建议设立全民念书日。他们强调,大家应当读好书,特别是经典著作。通过阅读,大家能更好地懂得感恩、有责任心和与人合作,而教育的目的正是要培养这些基本素质,阅读对于中小学生非常重要,倘若他们没这个 关键时刻培养阅读的兴趣,将来要培养阅读的习惯就非常难了。【翻译译文】Chinese education workers have already realized the significance of reading for a nation. Some workers suggested that we should have a national reading day in 2003. They emphasized that people should read good books especially the classical ones. Through reading, people can learn better how to be grateful, responsible and cooperative. The goal of education is to cultivate these basic personalities. Reading is especially important for middle and primary school students. Suppose they don’t nurture the interest of reading at that key moment, it will be harder to develop a habit to read books.

原创文章,作者:admin,如若转载,请注明出处:http://www.lubanyouke.com/68618.html